مقدمه‌ای بر نانوامولسیون ها و ویژگی های آن – بخش 2

مقدمه‌ای بر نانوامولسیون ها و ویژگی های آن – بخش 2

9) نانوامولسیون ها می‌توانند برای رساندن مواد معطّر که ممکن است در بسیاری محصولات بهداشتی موجود باشند، به‌کار روند. همچنین در عطرهایی که بدون الکل فرمولبندی می‌شدند، نیز کاربرد دارند.

10) نانوامولسیون ها ممکن است به‌عنوان جانشینی برای لیپوزوم‌ها و ویزیکول‌ها (که کم‌تر مناسبند) به‌کار روند. در بعضی موارد امکان دارد اطراف قطرات نانوامولسیون، فازهای بلور مایع کوچک‌تری ساخته شود.

علی‌رغم مزایای گفته‌شده، نانوامولسیون‌ها به‌دلایل زیر صرفاً در سال‌های اخیر مورد توجّه قرار گرفته‌اند.

11) تهیه‌ی نانوامولسیون ها در بسیاری از موارد به‌روش‌هایی مانند استفاده از همگن‌سازهای فشار بالا یا امواج مافوق صوت ویژه‌ای نیاز دارد. چنین تجهیزاتی (مانند ریزسیّال‌ساز) در سال‌های اخیر در دسترس بوده‌اند.

12) در صنعت محصولات آرایشی-بهداشتی این احساس وجود دارد که استفاده از نانوامولسیون‌ها گران‌قیمت و به‌تجهیزات گران، همچنین استفاده از غلظت‌های بالاتر امولسیون‌کننده نیاز است.

13) عدم درک مکانیسم تولید قطرات زیرمیکرونی و نقش سورفکتانت‌ها و کوسورفکتانت‌ها

14) عدم‌اثبات و نمایش مزیت‌های حاصل از نانوامولسیون‌ها در مقایسه با سامانه‌های میکروامولسیونی کلاسیک

15) عدم درک شیمی بین سطحی که مستلزم تولید نانوامولسیون هاست. برای مثال، تعداد کمی از متخصّصان فرمول‌بندی در مورد استفاده از روش صنعتی مناسب و چگونگی استفاده‌ی بهینه از آن برای تولید قطرات امولسیونی کوچک، آگاهی دارند.

16) نداشتن دانش کافی در رابطه با مکانیسم ناپایداری نانوامولسیون ها و همچنین عدم‌آگاهی در مورد اجزایی که ممکن است برای غلبه‌بر ناپایداری نانوامولسیون‌ها با هم ترکیب شوند. برای مثال، افزایش یک فاز روغنی ثانویه با حلّالیّت آبی بسیار کم یا ترکیب سورفکتانت‌های پلیمری که به‌طور قوی بر سطح روغن در آب جذب سطحی شده باشند (که در حد واسط آبی نامحلولند).

17) ترس از ورود به‌ سامانه های جدید بدون ارزیابی کامل هزینه و مزایای آن‌ها

با وجود مشکلات مذکور، چندین شرکت نانوامولسیون‌ها را وارد بازار کرده‌اند و ظرف سال‌های آینده مزایای آن‌ها ارزیابی خواهد شد. نانوامولسیون‌ها در زمینه‌ی داروسازی نیز به‌عنوان سامانه‌های دارورسانی استفاده شده‌اند.

پذیرش نانوامولسیون‌ها به‌عنوان نوع جدید فرمول‌بندی وابسته به‌ادراک و پذیرش مشتری است. با ظهور ابزارهای جدید برای همگن‌سازهای فشار بالا و رقابت بین کارخانه‌های گوناگون، هزینه‌ی تولید نانوامولسیون ها کاهش خواهد یافت و حتّی ممکن است به‌ماکروامولسیون‌های کلاسیک برسد.

تحقیقات بنیادی در بررسی نقش سورفکتانت‌ها در این فرآیند، به‌بهینه‌کردن سامانه‌های امولسیون‌کننده منجر شده است و استفاده‌ی اقتصادی‌تر از سورفکتانت‌ها را میسر ساخته است. اهمیت رفتار فاز در تهیه‌ی نانوامولسیون ها بسیار جدی است و روش مخلوط‌کردن روغن، آب و سورفکتانت‌ها بسیار مهم است.

گردآورنده: مهدیار یافتیان- شرکت سیماب رزین

 

بخوانید: مقدمه‌ای بر نانوامولسیون ها و ویژگی‌های آن – بخش 1

مرجع

مهدویان، ع.؛ عبداللهی، م.؛ اشجاری، م.؛ از پلیمریزاسیون امولسیونی تا نانوامولسیون‌ها (اصول و کاربردها)، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، چاپ اول، ص. 243 تا 247، 1387.

به این مقاله امتیاز بدهید!