رزین فنولیک
رزین فنولیک که با نام رزین فنول فرمالدهید شناسایی میشود، یکی از انواع رزینهای پلیمری و مصنوعی است که در صنایع مختلف کاربردهای گستردهای دارد. این نوع از رزینها با خواص مکانیکی و خواص فیزیکی خود میتوانند در تولید چسب، قطعات ساختمانی، لنت، تولید لوازم خانگی و … به کار گرفته شوند. آنها انواع مختلفی دارند و به رنگ زرد تا قهوهای تولید میشوند. در ادامه این مطلب از مطالب سیماب رزین میخواهیم به بررسی رزینهای فنولیک، ویژگیها، کاربردها و قیمت این رزین بپردازیم.
موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، بدین شرح است:
رزین فنولیک چیست؟
رزین فنولیک یکی از پلیمرهای تازه ابداع شده است که از ترکیبات گوناگونی برخوردار گردیده است. این رزین مصنوعی و تراکمی با استفاده از فنول و آلدهیدها تولید میشود و در طول فرآیند پلیمریزاسیون به رزینی با خواص متعدد تبدیل میشود. این نوع از رزینها به اشکال مختلف ماده تولید شده است و پایداری بسیار زیادی دارد. شما میتوانید این نوع از رزینها را به شکل پودری، مایع و پولکی خریداری نمایید.
مواد تشکیل دهنده رزین فنول چیست؟
در تولید رزین فنولیک از مواد مختلفی استفاده میشود. اصلیترین ماده تشکیل دهنده این رزین فنول و فرمالدئید است. علاوه بر آن، از انواع پارافورآلدئید و آلدئیدهایی مثل گلیوکسال، استالدئید، پروپیالدئید و ترکیبی از این مواد به جای فرمالدئید برای تولید رزینهای فنولیک استفاده میشود. سایر مواد خامی که برای تهیه این رزین باید استفاده شوند، عبارتند از:
- متاکرسول
- رزرورسینول
- آهک
- آمونیاک
- و …
ویژگی های رزین فنولیک
رزین فنول نیز همچون سایر رزینهای موجود در بازار فروش دارای ویژگیهای خاصی است. همین ویژگیها سبب تمایز آن و کاربردی شدن رزین فنول میشوند. رزین فنول در واقع رزینی سخت و مقاوم است که شکنندگی ندارد و به رنگ زرد یا رنگ قهوهای تولید میشود. چگالی این رزین در هر متر مکعب بین 1.30 تا 1.45 گرم متغیر است. این رزین معمولا به شکل کدر تولید میشود و ممکن است رنگ آن نیز در فرآیند تولید کمی تغییر پیدا کند.
رزین فنولیک همچنین سفتی و پایداری ابعادی بالایی دارد و در حرارت بالا میتواند به خوبی دوام بیاورد. چرا که خاصیت ذوب نشدن نیز دارد. این رزین عایق الکتریکی است و به صورت نامحلول تهیه شده است. شما میتوانید آن را در مکانهایی که دمای بالایی دارند به عنوان مادهای عایق حرارت و عایق الکتریکی استفاده کنید.
انواع رزین های فنولیک
در کل رزینهای فنولیک دارای دو نوع نوولاک و رزین رزولوشن فنولیک هستند. آنها از دمای بالایی برخوردار شدهاند. این رزینها در دمای ۳۰۰ تا ۳۵۰ درجه سانتی گراد پایداری دارند. هر صنعتی متناسب با فرآیندی که انجام میدهد، از نوع خاصی از این در رزینها استفاده مینماید.
کاربرد رزین فنولیک
رزین فنول جزو رزینهای پرکاربرد و متداول صنعتی است که به عنوان رزین گرماسخت شناخته شده است. این رزینها در موارد زیر به صورت گسترده کارایی دارند:
- کاربرد در تولید قطعات خودرو:
قطعات خودرو در طول زمان دچار سایش میشوند و همیشه باید به صورت مقاوم ساخته شوند. رزین فنولیک در برابر سایش، خوردگی و حتی حرارت قطعات خودرو مقاوم است. به همین دلیل در تولید قطعاتی همچون لنت ترمز و دیسک کلاچ از این رزین استفاده میشود.
- کاربرد در صنایع حرارتی و ضد آتش:
این نوع از رزین در سازههای عایق حرارت و سازههای عایق انرژی برق کاربرد زیادی دارد. برای مثال جهت ساخت فوم از این رزین استفاده میشود.
- تولید تختههای سه لایه:
رزین فنولیک همچنین جهت تولید تختههای سه لا صنعتی کاربرد دارد. اگر قرار باشد تختهای ضد آب و ضد حرارت ساخته شود، از این رزین که نقطه ذوب ندارد برای عایق سازی آن استفاده میشود.
- کاربرد در صنایع تولید چسب:
جالب است بدانید از رزین فنول برای تولید چسبهای صنعتی نیز بهره گرفته میشود. معمولا از این چسب قدرتمند برای چسباندن قطعات مختلف بلندگو استفاده میشود.
- تولید مواد عایق الکتریکی:
برخی از قطعات و دستگاهها باید عایق برق ساخته شوند. از فنول رزین میتوان به عنوان یکی از مواد عایق برق بهره برد. برای مثال در بردهای مدار چاپی از رزین فنول استفاده میشود.
- تولید قطعات ساختمانی:
یکی از مهمترین کاربردهایی که این رزین دارد، در تولید قطعات ساختمانی است. برای تولید قطعاتی که باید نسبت به شرایط مختلف مقاوم باشند، از رزین فنول استفاده میشود. برای مثال در تولید دکوراتیو، پنل، سطوح مقاوم رطوبت و سطوح مقاوم در برابر ضربه میتوان از این رزین استفاده نمود.
- تولید لوازم خانگی:
صنایع تولید لوازم خانگی نیز به رزین فنولیک نیاز دارند. برای تولید دستگیرههای انواع لوازم خانگی، برای تولید سطح تزئینی یک وسیله و سایر بخشهای لوازم خانگی میتوان از رزینهای فنول به خوبی استفاده نمود.
- تولید لوازم ورزشی:
کاربرد دیگر این قطعات در تولید تجهیزاتی همچون توپ، دسته و سایر تجهیزات ورزشی است. در مواقعی برای تولید انواع توپ و دستههای ورزشی از این مواد استفاده میشود.
کلام آخر
در این مطلب در مورد رزین فنولیک صحبت کردیم. این نوع از رزین ویژگیهای زیادی دارد و در کاربردهای گوناگون صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. این رژیم به دلیل این که قیمت کمی دارد و در برابر سایش حرارت و رطوبت مقاومت دارد، در تولید قطعات مختلف لوازم خانگی، قطعات خودرو و چسب و لوازم ورزشی کاربرد دارد. از لحاظ مقاومت شیمیایی نیست باید متذکر شویم که این رزین با رزینهای گوناگون و حلالهای هالوژنی و عالی ترکیب میشود.
جهت اطلاعات بیشتر با مشاورین متخصص ما از طریق صفحه تماس با ما ارتباط برقرار کنید.